BAROK
Judith en Tineke Steenbrink
Judith en Tineke Steenbrink, kloppend hart van Holland Baroque, spelen samen een concert in de Garnizoenskerk in Ravenstein met virtuoze vioolsonates en klavecimbel solo stukken van componisten als Leclair, Albicastro, Biber en Froberger. Jean-Marie Leclair, de muzikale vredestichter tussen de Italiaanse en de Franse stijl, is een vioolcomponist pur sang, net als Heinrich Ignaz Franz Biber, de meest oogverblindende figuur onder de vioolvirtuozen van de 17e eeuw, vergelijkbaar met Paganini in de 19e eeuw. Van Albicastro klinkt een heerlijk Follia, het bekende thema waar veel barokcomponisten variaties over schreven. Judith Steenbrink: “Ik woon net over de Maas in Batenburg. Vorig jaar was ik voor het eerst op bezoek in de schitterende Garnizoenskerk en ik verheug me er enorm op om er nu te spelen. De akoestiek leent zich zo goed voor kamermuziek repertoire!” Welkom bij kamermuziek boordevol barok-enthousiasme en levendigheid.

Judith Steenbrink (barokviool) is verslingerd aan barokmuziek. Na haar studie bij o.a. Lucy van Dael reisde ze door de wereld met European Union Baroque Orchestra, Concerto Copenhagen en Amsterdam Baroque Orchestra. Sinds jaren is zij als eerste violiste aan Christina Pluhar’s ensemble l’Arpeggiata verbonden. Met haar tweelingzus Tineke Steenbrink stond zij aan de wieg van Holland Baroque waar zij als artistiek team en concertmeester haar thuis gevonden heeft. Als concertmeester en dirigent was zij te gast bij Irish Baroque Orchestra, Amerikaanse Lyra Baroque en het Residentie Orkest. Dit jaar vindt de vierde editie van haar festival ‘Batenburg Baroque Festival’ plaats tussen 11 en 13 juli.
Tineke Steenbrink (orgel en klavecimbel) is medeoprichter van Holland Baroque. Sinds haar jeugd is zij verbonden aan het historische Severijn-orgel van de Sint Martinuskerk, Cuijk. Na docentschap aan conservatoria in Zwolle en Groningen is zij sinds 2014 als docent werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Haar jarenlange studie naar de autograaf van het Stabat Mater van Pergolesi leidde tot de publicatie van zijn handschrift bij Edition Wallhall. Tineke houdt zich bezig met studie naar het barokke Gregoriaans: het gebruik en de uitvoeringspraktijk in Brabant van de 17de en 18de eeuw. Eeuwenoude muziekboekjes worden bladzijde voor bladzijde op aantekeningen, invoegingen, aanwijzingen en gebruikssporen bestudeerd. In 2023 verscheen het album SLOW ROADS met werken van de jonge componist Ivan Vukosavljevic. Een fascinerende set nieuwe composities voor orgels in de middentoonstemming.
Haar opleiding bestond uit de studie orgel aan het conservatorium Utrecht en klavecimbel aan de Hochschule für Musik Köln waar deze studie met de hoogste onderscheiding werd afgerond.