Expositie ‘Coppus en Coppes, geometrisch abstract werk’

In het weekend van 22 t/m 24 en 29 t/m 31 maart exposeren beeldend kunstenaars Herman Coppus (uit Ravenstein) en Henriëtte Coppes  hun eigen werk in de Garnizoenskerk van Ravenstein. De opening vindt plaats op zaterdag 23 maart om 15.00 uur door Willem Jansen, curator beeldende kunst te Maastricht en het optreden van saxofoonkwartet ‘An, Dré, Rie en Jeu’. Iedereen is hierbij van harte welkom. Op de expositiedagen is de kerk open van 11-17 uur en vrij toegankelijk.

Herman Coppus: uitgesproken aandacht voor kleur, ritme en lichtwerking

Ritme, structuur en patronen zijn de basiselementen in het werk van Herman Coppus. Vaak als reliëf opgebouwd uit papier, maar ook uit andere materialen zoals glas transparante folies, metaal of hout. Al het werk is geometrisch abstract. In de papierreliëfs speelt licht en schaduw een belangrijke rol. Ook kan kleur  toegevoegd zijn, direct of indirect middels kleurreflectie.

Herman Coppus heeft daarbij altijd graag geëxperimenteerd – en doet dat nog – met een zeer uitlopend scala van materialen, van papier tot kunststof. Daarnaast beperkt hij zich niet alleen tot objecten voor binnen, maar schrikt er ook niet voor terug monumentale structuren voor buiten te realiseren. Dit alles met een uitgesproken, bijna perfectionistische aandacht voor het uitvoeringsaspect in de zorg voor het ambachtelijke. Herman Coppus genoot een degelijke opleiding tot docent beeldende vakken aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Hij geeft les in beeldende vakken en kunstgeschiedenis aan het Kandinskycollege in Nijmegen.

Henriëtte Coppes: monumentaal textiel

Henriëtte Coppes wordt geïnspireerd door het minimale en door textiel. Ze denkt vanuit het materiaal, meestal textiel, maar gebruikt ook hout, metaal, verf enz. Het kenmerk van het materiaal is echter steeds leidend.  Ze streeft naar helderheid in beeld en techniek en wil laten zien wat ze doet; het werk moet transparant zijn. Ook de achterkant kan heel interessant zijn.

Henriëtte streeft naar perfectie, maar zal en wil dat nooit bereiken. Ze werkt vaak met doorleefde materialen omdat ze van het imperfecte houdt. Juist daar zit de spanning. Kenmerkend voor haar werk zijn lijnen en eindeloze herhaling. Soms zijn de lijnen van textiel, soms getekend of geschilderd, ze kunnen gesuggereerd worden of hun eigen gang gaan. Door de herhaling levert dat vrijwel altijd een structuur op met een duidelijke textuur. Meestal werkt ze met vierkanten, deze keuze is volledig intuïtief en voor haar een perfecte, harmonieuze vorm. Henriëtte Coppes volgde haar opleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en de Academie voor Beeldende Vorming in Kampen.

vrij/za/zo 22 t/m 24 en vr/za/zo 29 t/m 31 maart 2019

Garnizoenskerk Ravenstein  (Servetstraat 1) 

op expositiedagen open van 11-17 uur. De kerk is vrij toegankelijk.