Expositie ‘Het landschap voorbij …’, autonome fotografie van Wil Friesen

Op vr/za/zo 21/22/23 en 28/29/30 september exposeert Wil Friesen zijn autonome fotografische kunstwerken in de Garnizoenskerk van Ravenstein. Op vrijdag 21 september geeft hij van 18 tot 20 uur een preview over zijn werk, waarbij iedereen welkom is. Op overige dagen is de kerk open van 11 tot 17 uur en vrij toegankelijk.

‘Het landschap voorbij…(#5)’

Het landschap is een belangrijk thema in zijn werk. Niet de schoonheid daarvan is belangrijk. In zijn verbeelding gaat het vooral om de sfeer. Meestal geheimzinnig, soms onheilspellend alsof er iets is gebeurd of gaat gebeuren. De bomen zijn veelal nadrukkelijk aanwezig in zijn werk. Stil en schijnbaar onbewogen staan ze daar. Ze groeien onverstoorbaar door, zien alles, zeggen niets. Maar in de beelden van Wil Friesen worden de emoties van de bomen soms zichtbaar. Lijkt er een verwijzing te zijn naar het vermoeden dat het landschap meer weet dan het laat zien…

Wil Friesen is geen fotograaf

Hoewel zijn werken niet gemaakt kunnen worden zonder de (analoge) fotografische middelen, wil hij zich geen fotograaf noemen. Liever zegt hij dat fotografie voor hem het medium is om zijn (kunst)werken te maken. De tegenwoordig bijna antieke fotografische middelen (analoge camera’s, z/w rol- en vlakfilms, fotopapier, chemicaliën) gebruikt hij op zijn eigen speciale manier. Met gebruikmaking van het analoge fotografische proces heeft hij door de jaren heen een techniek ontwikkeld die hem heeft gebracht bij unieke fotografische werken met een geheimzinnige, soms sprookjesachtige inhoud. Doordat hij de techniek op een geheel eigen wijze toepast zijn al zijn werken unicaten. Toeval is een essentieel onderdeel van zijn proces. In het proces is alles toegestaan, mits het bijdraagt aan de sfeer in zijn beelden.

Naast de landschappen maakt Wil Friesen fotowerken met een installatie-achtig karakter. In deze werken worden specifieke fotografische processen toegepast die de beleving van het werk moeten versterken.

Wil Friesen (1947, autodidact) woont en werkt in Vierlingsbeek. Zijn werken zijn te zien in tentoonstellingsruimten en galeries door heel Nederland. Ook in het buitenland wordt zijn werk tentoongesteld. Verder doet hij mee aan kunstbeurzen en kunstmanifestaties.