Expositie Mark Beerens (schilderijen) en Dimitri Jagtenberg (objecten in hout)
‘Beside the bear mountain’
Vr/za/zo 26/27/28 oktober en vr/za 2/3 november exposeren Mark Beerens en Dimitri Jagtenberg hun kunstwerken in de Garnizoenskerk van Ravenstein, alle dagen open van 11-17 uur en vrij toegankelijk.
Mark Beerens, schilderijen
Op het eerste gezicht lijkt het werk van Mark Beerens toegankelijk, maar bij nader onderzoek is een veelvoud aan lagen duidelijk. Deze gelaagdheid is niet alleen letterlijk te zien in zijn schilderijen, maar ook in de basis principes waaruit hij werkt.
De verbindende draad hier is de drang om een synthese te maken tussen verschillende tijdperken en bewegingen. Mark Beerens haalt zijn inspiratie zowel uit de geschiedenis en kunstgeschiedenis, als de constante stroom van beelden van vandaag.
Beerens: ‘Ik zie mezelf als een soort koppeling tussen de wereld zoals het toen was en zoals het nu is; Ik onderzoek de contexten van oude en nieuwe technieken en probeer ze te verbinden’.
Met deze combinatie van oude en hedendaagse technieken creëert Mark Beerens een nieuw visueel idioom. Bijvoorbeeld, elementen uit de ‘Vlaamse Primitieven’ zoals geometrie en gelaagde kleuring krijgen nieuwe boventonen door de aanwezigheid van moderne kleding of omgeving, of de betekenis van een ingetogen vorm wordt veranderd als gevolg van een dikke verfstreek. Terwijl in een schilderij het gebruik van deze verschillende technieken duidelijk herkenbaar is, in een ander zijn ze zo verweven dat het tijd kost om ze te ontdekken.
‘In mijn gedachten worden ze vaak al omgezet in iets nieuws. Ik denk dat dit komt vanuit een innerlijk verlangen om mezelf geen grenzen op te leggen. Hierdoor kan ik reageren op de beelden die in me opkomen, ze mixen en in een nieuwe afbeelding veranderen’.
Een terugkerend thema in zijn werk zijn elementen van de Heilige Geometrie, zoals de Gulden snede en de Fibonacci-serie; hier probeert Beerens duidelijk te maken dat mensen nooit hun voorliefde voor esthetiek hebben verloren en dat deze geometrieën tot op de dag van vandaag nog steeds actief in de samenleving aanwezig zijn.
Dimitri Jagtenberg, objecten in hout
Het werk van Dimitri Jagtenberg symboliseert de natuur in ontwikkeling; vruchten, bloemen en fungus die er uitzien als eencellige kleine netwerken. De kunstwerken geven de verschillende cycli, oneindigheid en evolutie weer die natuur en mens meemaken. De technische uitdaging in zijn werk is, dat hij probeert zo fijn en dun mogelijk en uit één stuk hout zijn objecten te vervaardigen.
Jagtenberg: ‘Vanaf de eerste dag dat ik deze wereld in stapte, weet ik dat ik moet creëren. Toen ik mijn droomwereld begon te tekenen en later te schilderen, kon ik uitdrukking geven aan mijn emoties. Daarna moest het driedimensionaal worden, zodat ik het aan kon raken en vanuit elk gezichtspunt kon bekijken.
Ik begon met het maken van muziekinstrumenten, zodat via de muziek de speelsheid, liefde en concentratie in mijn geest zich konden verspreiden. Deze thema’s zijn zichtbaar in mijn werk. Andere thema’s zijn de natuur en levenscycli. De keuzes die ik tijdens dat proces maak, zijn dezelfde als die in het leven. De natuur geeft me de symbolen en de materialen. Hout biedt mij de mogelijkheid via de kringlopen het leven te zien zoals het geleefd heeft. Vanaf dat moment neem ik het over om hieraan mijn liefde en concentratie te geven. De natuur is erg kwetsbaar en ik tracht die kwetsbaarheid in mijn werk te leggen. Kijkend naar mijn objecten geef ik iedereen de mogelijkheid dat te ervaren en hiervan te genieten’.