Expositie ‘Voorstellingsvermogen’ van Rob Pluijm en Rick Duijs in de Garnizoenskerk

‘Voorstellingsvermogen’

Drie weekenden lang is in de Ravensteinse Garnizoenskerk een bijzondere expositie te zien met de titel ‘Voorstellingsvermogen’. Een titel die een beetje verwarrend kan zijn als je weet dat het gaat om werk van Rob Pluijm en Rick Duijs. Twee kunstenaars bij wie realisme en sfeer hoog in het vaandel staan. ‘Alles begint met verbeeldingskracht’.

De expositie is geopend tijdens het Monumentenweekend op 14 en 15 september en op 20 t/m 22 en 27 t/m 29 september. Op vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op za/zo van 11.00 uur tot 17.00 uur. Op zondag 29 september wordt de expositie muzikaal opgeluisterd door Irene Pluijm en Victor van de Wetering onder de naam IV.

‘Alles begint met verbeeldingskracht’

Een nieuw werk kan beginnen met een idee, een gevoel, een plek. De kunstenaar wil dit omzetten in een beeld en het vormen, zodat de juiste snaar wordt geraakt. Voorstellingsvermogen zorgt ervoor dat het eindproduct zo goed mogelijk in zicht wordt gehouden. Het is de uitdaging om daar naartoe te werken. In deze expositie presenteren Rob en Rick het resultaat van hun zoektocht.

Rick Duijs is een fijnschilder, die bekend is om zijn realistische stillevens en portretten. Hierbij ligt altijd een nauwkeurige tekening ten grondslag. In het afgelopen jaar heeft hij zich echter toegelegd op tekeningen en aquarellen. Hij gebruikt houtskool en krijt voor portretten en het weergeven van het menselijk figuur. Hiermee grijpt hij terug naar de 19e eeuw, waarin de zogeheten trois-crayontechniek veelvuldig werd gebruikt als voorbereiding op portretten. Daarnaast is het maken van aquarellen een relatief nieuw medium voor hem. Hierbij zijn vogels een geliefd onderwerp. Geïnspireerd door de 18eeeuwse vogelaquarellen van Aert Schouman laat hij zijn hedendaagse versie zien.

Rob Pluijm is een vakfotograaf, die zich heeft gespecialiseerd in het maken van bijzondere portretten, landschappen en stillevens. Eind 2013 kwalificeerde hij zich op nationaal niveau als Silver Master en werd zijn portfolio bekroond met de award voor het beste portfolio van dat jaar. Sinds eind 2016 mag hij zich ook Qualified European Photographer noemen. Op deze expositie laat hij het bijzondere landschap rondom Ravenstein zien. Dit wordt aangevuld met zijn bloemstillevens.