Vertrekpunt nul

In 1958 ontstond in Duitsland een radicaal nieuwe kunststroming Zero: “Zero is stilte, Zero is het begin”.
In 1960 kreeg dit in Nederland een vervolg met de Nul-beweging met bekende kunstenaars als Jan Schoonhoven, Henk Peeters, Armando, Jan Henderikse en Herman de Vries.
De Nul-beweging noemde zichzelf ‘anti-schilderkunstig’ en werd gekenmerkt door:
• Monochromie: gebruik van weinig kleuren
• Herhaling: Nul houdt van ritme en regelmaat
• Serialiteit: multiples in tegenstelling tot het authentieke werk
• Directheid van materiaal: het handschrift van de kunstenaar wordt ondergeschikt

Met Nul als vertrekpunt heeft de kunst zich sedertdien verder ontwikkeld in een richting die Hedendaags Minimalisme genoemd kan worden.
Binnen LKG de Ploegh heeft zich een groep kunstenaars verenigd die werk maakt dat (bewust of onbewust) in het verlengde ligt van wat de Nul-beweging in gang heeft gezet. Deze groep kunstenaars toont hun werk bij ons in de Garnizoenskerk. De werken zijn geïnspireerd door de vormtaal van de Nul-beweging.
Stilte en liefde voor het (oude) ambacht en de schoonheid van het materiaal zijn verbindende elementen die in deze expositie in diverse disciplines worden getoond. De deelnemende kunstenaars zijn:

Jos VerschaerenSuus KooijmanMichiel Deylius
Ruben van der Scheer Bernadette Goossens Henriëtte Coppes
Rian PeeperkornJanine EshuisCharlotte Burgmans

De opening van de expositie vindt plaats op 22 april, om 15.00 uur. Muziek tijdens de opening wordt verzorgd door het saxofoonkwartet An, Dre, Rie & Jeu. Ze spelen geen Weense Walsen.
De afsluiting van de expositie vindt plaats op zondag 30 april en ook dan is er live muziek te horen: de 5-koppige vrouwenband JAMMM! Zij spelen wereldmuziek.