Zondag 28 april – Opening Expositie Wim Lemmens en Noortje Meijerink

Vrijdag 26 t/m zondag 28 april en vrijdag 3 mei exposeren de beeldend kunstenaars Wim Lemmens en keramist Noortje Meijerink in de Garnizoenskerk van Ravenstein.

Max de Vries zal de openingstoespraak gaan verzorgen op zondag 28 april 2019, 15.00 uur.  

Tijdens de expositiedagen is de kerk open van 11-17 uur en vrij toegankelijk.

Wim Lemmens: beweging in hardsteen

Wim Lemmens studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunstopleiding Sint Joost in Breda. Hij heeft een duidelijk herkenbare stijl en laat zich inspireren door zijn omgeving of grote gebeurtenissen en probeert het aspect van de beweging hierbij tot uitdrukking te brengen. Voor het vervaardigen van zijn beelden hebben materialen zoals graniet, hardsteen, marmer, hout en metaal zijn voorkeur. In zijn werk komt de eigenheid van het materiaal tot uitdrukking, zoals de tegenstelling van grof bewerkte en gepolijste vlakken. Stenen worden als het ware open getrokken, waardoor er een spanning in het oppervlak ontstaat. Door het polijsten van de oppervlakte en het ruw bewerken van de binnenzijde wordt deze tegenstelling vergroot.

Lemmens volgde de opleiding vrije schilderkunst en monumentale vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunst St. Joost te Breda.

Noortje Meijerink: ‘Hoe zou het voelen een vogel te zijn, licht en toch sterk…’

‘Vogels in alle vrijheid, sierlijk wervelend door de lucht of trots stappend op de grond. Die bewegingen proberen te vangen is mijn uitdaging.
Het ambachtelijke draaien en de precisie van de sgraffito techniek kenmerken mijn werk; zwart/witte potten waar sierlijke vogels in gekrast zijn. Sommige vogels op de potten zijn van zilver of hebben een zilveren vleugel. Het samenvoegen van de ‘klei’ soorten (porselein en metaalklei) is een technische uitdaging die meer dan de moeite waard is. Het resultaat is een sierlijke combinatie van mat zwart en helder wit porselein met het rijke glanzende zilver. Deze technieken komen ook schitterend naar voren in haar sieraden.

Dankzij de inspirerende lessen van Koos Boermans aan de Vrije Academie in Oss groeide dit uit tot een leven als keramist’.