Oskar Back vioolconcours 2022

Iris van Nuland uit Oss bereikte de derde plaats in het Oskar Back vioolconcours 2022. Een prachtige prestatie.

Violiste Isobel Warmelink (25) won zaterdagavond de finale van de Oskar Back Prijs, de belangrijkste prijs van het Nederlands Vioolconcours. De jury prees „haar gepassioneerde spel en het fantastische samenspel met het orkest”. Thuiskijkers konden per sms stemmen voor de publieksprijs, die naar Emma Roijackers (26) ging.

Toch was het het optreden van de derdeprijswinnares Iris van Nuland (19) dat het nieuwsgierigst maakt naar de toekomst. Van Nuland speelde – logisch – minder ‘perfect’ en volwassen dan haar zes jaar oudere medefinalisten, maar daarvoor in de plaats klonk jeugdige speelsheid en durf om experimenterend een beetje buiten de lijntjes te kleuren. Haar Mozart was speelser dan het orkest kon bijhouden, haar optreden als geheel muzikaal veruit het meest meeslepend. Naast haar medefinalisten zal Van Nuland nu nog te jong zijn geweest voor de eerste prijs, maar wacht niet te lang met kaarten kopen als ze over een jaar of zes nog eens in de finale staat.

Bekijk hier wat Iris voorafgaand aan de finale over haar finaleplaats zegt!

Het Nederlands vioolconcours is hét concours voor jong talent. Onder die brede vlag gaan competities in vier verschillende leeftijdscategorieën schuil, van 6 tot 26 jaar, waaronder de categorie Oskar Back (18-26 jaar). Het festival is op 29 januari 2022 afgesloten met de finale in de categorie Oskar Back in de grote zaal van Tivoli/Vredenburg Utrecht met het Residentieorkest onder leiding van Bas Wiegers.