Poëzie fietsroute ‘Moedertaol’ – presentatie op 15 april in Raadhuis Ravenstein

Presentatie nieuwe poëziefietsroute ‘Moedertaol’ door taalkunstenaar Wim Daniëls 15 april in het Raadhuis in Ravenstein.

Wim Daniëls houdt op zondag 15 april een lezing bij de presentatie door Stichting Cultuur Ravenstein van de nieuwe poëzie fietsroute. Het thema van de nieuwe route is ‘Moedertaol’, ontleend aan een van de gedichten in het Ravensteinse dialect die zijn geschreven door Ravensteiner Frans van Dooren. De nieuwe fietsroute bestaat uit 10 van deze gedichten in het dialect.

Eenieder is welkom bij de presentatie op zondag 15 april om 14.30 uur in het raadhuis in Ravenstein.


Wim Daniëls is schrijver en theatermaker. Hij schreef meer dan 100 boeken, waarvan de meeste ‘taal’ als onderwerp hebben, waaronder ook het dialect. Hij was vier jaar stadsdichter van Helmond en schreef in die hoedanigheid ook gedichten in het dialect. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek: ‘Koken met taal’.  Wim Daniëls spreekt bij de presentatie van de nieuwe poëziefietsroute en leest ook enkele van zijn eigen gedichten voor in het dialect.

Frans van Dooren werd geboren in Ravenstein en is Noord-Brabant altijd trouw gebleven. Na een studie klassieke talen in Nijmegen werd hij in 1959 leraar aan het lyceum in Oss. Daarnaast studeerde hij Italiaans. Na zijn cum laude afstuderen vertaalde hij vele boeken en klassieke gedichten uit het Italiaans.  Hij hield van taal, van poëzie, van Brabant, en ook van fietsen. In 1958 maakte hij op zijn herenrijwiel een fietstocht van Ravenstein naar Napels en terug.  Frans van Dooren overleed in 2005 in Oss.  Met de keuze voor zijn dialect gedichten in de nieuwe poëzie fietsroute halen we zijn spirit even terug naar Ravenstein.  

Het themagedicht  Moedertaol

Ik weet nog hoe we in de kastanje klomme

en unne tak ervan durmidde brook,

ik ken nog ’t schuurke waor ik binnendook

toen ik die honde achter me aon zaag komme,

ik heur die steekwespe nog raozend bromme

toen ik mì munne stok in ’t nestgat stook,

ik vuul nog hoe de lucht nao regen rook

bè ’t wotter van de Maos waarin we zwommen.

Mar ’t beste vuul en heur en ken en weet

ik nog hoe iedereen in ’t stedje praotte

in unnen tongval zonder slapte of sleet,

en hoe de keinderkupkes in de straote

wirgalmden van een taal van lief en leed.

En och, waor hek dieje rijkdom toch gelaote?

De 10 gedichten in deze fietsroute zijn allen geschreven door Frans van Dooren, in het Ravensteins dialect. Daarom draagt deze poëziefietsroute de titel Moedertaol.
De vernieuwde fietsroutekaart, met alle 10 gedichten, is vanaf 15 april te koop bij het Toeristisch Informatiecentrum en de VVV in Oss. Kosten € 1,50 

Naast de poëzie fietsroute is er ook nog de poëzie wandelroute, editie 2017-2018 met het thema Grenzen. De gedichten van deze wandelroute door het vestingstadje zijn ontleend aan het Zuiderwaterliniefestival van 2017 en vertellen over het oversteken van fysieke en menselijke grenzen. Prijs van het poëziewandelboekje, met stadswandeling en tekst van alle gedichten blijft € 3,-