EXPOSITIE (oud) studenten Arendonk Academie in de Garnizoenskerk

In de weekenden van 22 juli t/m 12 augustus exposeren Jan Hamersveld, Laurens Bosman, Maria van der Laar, Maria de Meijer en René Klarenaar in de Garnizoenskerk van Ravenstein. Alle vijf kunstenaars zijn (oud) studenten aan de Arendonk Academie. De officiële opening vindt plaats op zondag 22 juli om 15.00 uur door Jos Verschaeren met muziek van Juliette van Duren op dwarsfluit, Hans Verhoeven op fagot en Thea Kuijpers op klarinet. De kerk is op zaterdag en zondag open van 11 tot 17 uur en vrij toegankelijk.

René Klarenaar: ‘Ooit afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie, afdeling architectonisch vormgeven, met het vak ‘monumentaal’ en nu sinds 3 jaar studerend in Arendonk, afdeling Monumentale Mixed Media. Voor mij is monumentaal : Van een inspirerende aanleiding en/of herinnering een beeldend verhaal vormgeven en in een specifieke omgeving plaatsen. Het is mijn doel om werk speciaal voor een betreffende locatie te maken. Voor deze expositie heb ik mij laten inspireren door militairen, waarvoor de kerk gebouwd is. In de kerk blijven een drietal kerkbanken staan, die niet bijdragen aan de expositie en voor mij een unieke kans bieden om ze te gebruiken als ‘kapstok’ voor een monumentale beeldengroep van geüniformeerde militairen’.

Maria van der Laar exposeert  haar beelden;  portretten en figuren die  naar waarneming zijn gemaakt.  Met  een expressieve toets zet zij de types in klei neer. Soms giet zij deze in gips kunststof of brons. Zij wil dat een beeld je raakt, net als in een ontmoeting. Menselijke beelden  met een boeiende uitdrukking, die  bij een ander een gevoelige snaar raken. Zij volgt de opleiding beeldhouwkunde. Haar professor roemt haar om haar kunde om de types zo treffend weer te geven.

Jan van Hamersveld: ‘Beeldhouwen, het  heeft me jaren geleden omarmd en niet meer losgelaten. Als ik een steen heb en het ontwerp/idee is klaar, dan ben ik niet meer te stuiten, bestaat er geen tijd meer, en werk ik naar de vorm toe die ik in gedachten heb. Hakken naar de ruwe vorm, en dan eindeloos raspen en schuren om de ideale lijn uit het beeld te halen. Ik werk zowel abstract als figuratief. Vier jaar geleden in Pietrasanta/Italië  terecht gekomen om daar m’n techniek verder te ontwikkelen. Mag daar werken met beeldhouwers uit de hele wereld, die daar komen vanwege de kennis en kunde. De studio waar ik werk is van de familie Antognazzi,  generaties top beeldhouwers in Italië. Ik werk sindsdien veel met marmer, dat me uitdaagt en waarvan ik de structuur en hardheid waardeer’.

Maria de Meijer: Tijdens een  studie over de smokkelpraktijken tussen Nederland en België in de eerste en tweede wereldoorlog viel haar oog op oude blikken waarin volop olie en petroleum werd gesmokkeld. De verweerde kleuren nodigden uit om deze te imiteren. Met gebruik van oxides, engobes en glazuur verkreeg ze een verbluffend resultaat. Uitgangspunt in haar werk is het gebruik van zuivere vormen die soms verwijzen naar architectonische noties, maar ook haalt ze veel inspiratie uit de natuur. Ritme en geometrie zijn een vaak terugkerend fenomeen.

Laurens Bosman wil met kunst iets los maken bij u als toeschouwer. Als u door de werken persoonlijke associaties legt, is het doel al bereikt. In zijn werken wil hij ruimte voor invulling geven en hij is niet perse op zoek naar esthetiek. Met compositie en materiaalgebruik wordt geëxperimenteerd en de resultaten kunnen combinaties zijn van schildertechniek, houtskooltekeningen, fotografie of stukken papier. Zijn thema’s hebben vaak betrekking op vergankelijkheid en weemoed. Laat u verrassen door zijn laatste figuratieve creaties die voor een deel speciaal voor de expositie in deze prachtige kerk zijn gemaakt.