Maritieme Diorama’s

For those in peril on the sea

onheil op zee

Er zijn er die met schepen op de grote wateren varen,
Zíj zien Zijn werken en in de diepte Zijn wonderen,
O, hoor ons Eeuwige Vader, als we U vragen hen te bewaren,
En te beschermen voor het onheil op zee.

Erik Smit

Vanaf zijn jeugd fotografeerde Erik al maritieme objecten en kustlandschappen. Met het maken van ‘table-top fotografie’ ontdekte hij het plezier van het arrangeren van composities van modellen en objecten. In 2015 begon hij met het vervaardigen van diorama’s. Gaandeweg ontwikkelde hij daarin zijn geheel eigen signatuur. Hij exposeert zijn werk frequent bij galeries en op festivals. En nu ook bij ons…..

De feestelijke opening met een hapje, een drankje, en een bijzondere spreker is op zaterdag 24 februari om 15.00 uur. De opening wordt muzikaal omlijst door celliste Katerina Papakostaki. Iedereen is welkom!

Erik werkt met drijfhout, juttersvondsten, schelpen en afvalmateriaal, waaraan hij soms een geschilderde achtergrond toevoegt. Het zijn fantasiebeelden die een impressie geven van de zee: subliem, wijds, stil of bedreigend. 
Kleur speelt een grote rol. De compositie van de diorama’s is heel verschillend. Het kan gaan om een logische rangschikking, maar ook een verrassende structuur waarin hij dingen op zijn kop zet, een ander perspectief toepast of buitensporige afmetingen gebruikt. De ruwe structuur van de achtergrond en de gedetailleerde uitwerking van bakens, een dukdalf of havenlichten zorgen voor een spannend contrast en leveren een vervreemdend beeld op.

maritime dioramas